Tuesday, November 24, 2009

Ke Perasmian Perodua Alza

Cuti Sekolah baru bermula. Aqeela sudah sibuk mengatur acara sempena cuti sekolah nie. Erm! kesian Aqeela time dia cuti kami pulak susah nak amik cuti. Untuk minggu nie hubbie sibuk dengan launching "Perodua Alza" Me pulak kena tunggu Sabtu dan Ahad jer untuk bawa dia jejalan. Tetiba me tergerak hati nak bawa Aqeela jadi adventure sikit.

Semalam balik awal terus balik rumah. Dah plan nak bawa Aqeela naik ERL pergi Putrajaya tempat kerja hubbie. Teringin gak nak tengok Perodua Alza. So after maghrib kami pun gerak ler ke KL Sentral. Naik bas turun bas jalan kaki ke KL Sentral dan terus naik ERL. Nama pun anak pompuan, dia merasa sedikit gementar bila berada di khalayak ramai yang rata-rata pendatang asing.


Layanla gambar kami di dalam ERL


Inila MPV keluaran Perodua. Perodua Alza. Sorry gambar blur me snap masa showroom dah tutup. Nak tengok dengan jelas gie ler ke showroom perodua atau lawati blog nie kereta perodua

Marah, Gembira, Bangga dan juga Risau

Peperiksaan penggal ke-2 Aqeela merosot sedikit daripada penggal pertama. So hari pertama dia bawa balik kertas periksa jenuh saya membebel kat dia sampai dia tak nak balik rumah. Nak stay ngan atuk dia katanya. Hari berikutnya juga saya balik daripada pejabat saya tanya lagi kertas peperiksaan dia. Aduh! sekali lagi saya temper. Banyak betul careless mistake yang dia buat dalam kertas Bahasa Inggeris. Dan hari seterusnya my sister bagitau dia dapat kertas Bahasa Cina. Inilah statement yang keluar daripada mulutnya.

"Papa tak marah pun Aqeela dapat markah 80 lebih. Mama asyik nak marah jer. Papa marah bila Aqeela nakal dan degil jer. Tak kisah pun kalau tak dapat Gift yang mama dan papa janji kalau dapat semua A dalam matapelajaran. Kalau mama bagi pun bila masa nak main? Mama asyik suruh La baca buku jer....."

Aduh! anak-anak zaman siber ini kita nak bagi dia motivasi tetapi last-last ini yang jadi. So pada mulanya aku rasa
Marah sangat dengan statement nie kerana apa yang ku cuba buat untuk dia tak di hargai. Sebenarnya dia masih belum mengerti.

Kemudian rasa
Gembira bila di jemput hadir ke Majlis Penyampaian hadiah pada Graduation day.

Seterusnya terasa sedikit
Bangga bila dia dapat Kad Laporan dan terus call me beritau dia dapat no berapa dalam kelas.

Kini saya agak
Risau maklumla bila dia mampu buat yang terbaik sudah tentu me kena pastikan dia dapat kekalkan prestasinya. Masih banyak stage lagi yang perlu di harunginya.

Saya tau kekadang saya terlalu tegas dengan dia dalam bab pelajaran. Sebenarnya Saya seorang mama yang tidak garang dan sukar memarahinya Saya terlalu flexible dengan dia. Saya hanya suruh dia study bila tiba waktu peperiksaan sahaja. Selalunya me biarkan dia main atau buat apa yang dia suka kerana saya tau dia masih kanak-kanak. Sure dia perlu menikmati zaman ini.

Hubbie selalu nasihatkan saya agar tidak terlalu keras dengan dia dalam bab pelajaran. Dia harus melalui lebih kurang 10 tahun lagi untuk melalui alam persekolahan ini. Kami nak dia enjoy dengan dunia persekolahan di samping mengejar cita-cita.

Sebagai Mama saya cuma nak dia menaiki tangga dengan teliti agar dia tak tergelincir di tengah perjalanan.

Friday, November 13, 2009

Graduation Day in Kuen Cheng

Kalau tengok nie memang ramai follower blog nie tak faham. Mungkin ada seorang dua yang faham. Me pun tak faham. Nie acara "Graduation" kat sekolah Aqeela untuk pelajar -pelajar tahun 6. Pada hari tersebut juga di adakan acara "Penyampaian Hadiah" untuk pelajar yang cemerlang dalam Peperiksaan Akhir Tahun.

So hari Jumaat hari tu me kena amik 1/2 day EL untuk pergi ke sekolah Aqeela. Kenapa lah sekolah nie bagitau lambat. My company kalau nak ambil cuti kena apply 1 week before. Kalau tak kira EL (Unpaid leave). Tak kisahlah unpaid pun unpaid la demi anak ku. Actually me dan hubby pun terkejut bila Aqeela bagitau yang dia kena datang sekolah pada hari Jumaat (13-11-09) untuk acara "Penyampaian Hadiah". Hadiah apa yang dia dapat?

Aqeela dan murid-murid yang terlibat di kehendaki berada di dewan pada pukul 7.30 pagi. Kami juga turut berhimpun di dewan pada waktu tersebut. Me tak tau acara bermula pukul berapa kerana aturcara majlis dalam tulisan mandarin. Jenuh juga menunggu di mana pihak sekolah masih lagi membuat persiapan menyusun piala @ hadiah untuk para pelajar.

Acara bermula lebih kurang pukul 8.30 pagi di mulakan dengan irigan pancaragam sekolah. Kemudian biasalah ucapan Guru Besar, Pengerusi PIBG dan BOD sekolah. Aduh! seksa rasanya berada di dalam keadaan yang mana kita tak tau butir bicaranya. Semua ucapan dalam mandarin. Faham ke? Resah gelisah kami di buatnya. At last bermulalah acara yang kami tunggu.

Giliran Aqeela mengambil piala dan sijil. Ini bukanlah acara penyampaian hadiah yang pertama. Me tak tau la pencapaian apa yang di berikan kepada murid-murid pada hari tersebut. Tiada translator, cikgu hanya mengumumkan dan memanggil nama murid-murid di dalam Bahasa Mandarin. Rasa terkilan sangat sebab tidak tahu dan faham sepatah apa pun dalam acara ini.

Hadiah apa yang Aqeela dapat pada hari tu? Oh! Pencapaian tertinggi dalam subject Bahasa Malaysia untuk keseluruhan Tahun 1. Nie 2nd time Aqeela dapat hadiah untuk pencapaian tertinggi dalam penulisan Bahasa Malaysia. Nak ikutkan tak der la grand sangat kan sebab Bahasa Malaysia itu bahasa ibunda, bahasa rasmi serta bahasa pertuturan kami . Walaupun begitu me tetap rasa kagum dengan pencapaian Aqeela. Di sekolah Kuen Cheng ini terdapat ramai juga anak melayu tapi tak semua anak melayu yang belajar di sekolah ini dapat score markah tertinggi di dalam subject ini. So nampak sangat betapa gigihnya anak-anak bangsa cina ini bersaing untuk menjadi yang paling cemerlang.

Selesai acara penyampaian hadiah, para ibu bapa dan guru di hiburkan oleh persembahan daripada murid-murid yang kebanyakan terdiri daripada tahun 6. Persembahan pertama adalah tarian melayu.Di ikuti persembahan KOIR

Tarian Cina

Peacock Dance

Acara penutup merupakan persembahan nyanyian yang terakhir daripada semua pelajar tahun 6. Acara berakhir pada pukul 11.15 pagi.

Agak pelik juga di mindaku di mana kad laporan belum di edarkan tetapi majlis penyampaian hadiah telah berlangsung terlebih dahulu. Jadi keputusan keseluruhan Aqeela masih belum di ketahui. Kalau mengikut keputusan kertas peperiksaan memang amat mengecewakan kerana keputusan nya merosot daripada penggal pertama. Tunggu jer la kad laporan nanti.

Makan Malam

Nie cerita 2 hari lepas

Kami keluar makan malam untuk celebrate my besday. Actually me tengah on diet tak nak makan malam dah rasa badan bagai di pam-pam. Tapi hubbie jenuh memujuk nak belanja makan. So untuk tidak menghampakan niat murni hubbie tersayang me pun setuju jer dengan permintaannya. Lagipun kesian kat dia susah payah balik awal pada hari lahir ku. Biasanyer sampai rumah kul 11pm.

Oleh kerana me nak diet and Aqeela pulak dah kenyang maka kami tak der la request for candle light dinner kat exclusive or expensive restaurant. Kami makan western food kat Station21 Bangsar. Wakaka! still mahal gak tu. Pulak tu kata on diet. Dalam banyak-banyak gerai @ restoran western yang me pernah terjah nie ajer kedai yang menepati selera ku.

Inilah menu makam malam special ku:


Kali nie hubbie tak order lamb chop. Black pepper steak jer

Me order chicken grill black pepper

Aqeela pulak request Fish & chip. Selalu dia mesti order spagetti. Mungkin dia ingat fish & chip nie sikit jer kot. Last-last hah amik ko!


Actually me nak share dengan Aqeela jer since Aqeela dah bagitau awal-awal yang dia dah kenyang. Me guarantee dia tak akan dapat habiskan sepinggan Fish & chip itu. Well! nama pun besday girl kan so me kena juga order something. Last-last hubbie terpaksa habiskan fish & chip Aqeela.

*** Kalau la masih awal time tu dah serbu SR dah. At least me & Aqeela boleh makan desert brownies with aiscream. Biar hilang diet ku itu sambung diet esok-esok la pulak.

Wednesday, November 11, 2009

11 1974

Hari nie me buka blog nie kul 4.18pm. Me nak update cerita pasal trip Perodua Sales ke PD last Saturday. Me tau blog nie kurang pelawat coz me tak der cerita istimewa untuk dikongsi ketika ini. Tapi mata tetiba terpandang kat hit kaunter . Hari nie ada 11 pelawat (selalu kalau tak der update cuma 1 @ 2 org jer yg melawat) and total kesemua pelawat yang melawati blog ini pada waktu ini ialah 1974. Satu kebetulan ..............

Hari nie 11hb - Hari Kelahiranku

Bulan 11 - Bulan kelahiranku

1974 - tahun kelahiran ku

Nombor ini begitu serasi dengan ku.

Lagi gambar kat PD


Pemandangan nie di ambil dari bilik kami. Tenangkan minda dan jiwa bila berada di kejauhan kota.


bergambar bersama Aqeela di balkoni




Agaknyer sebab kami dapat bilik oo7 (bilik James Bond) tu la pasal lambat sangat dia org nak bagi kunci kat kami. Takut nanti James Bond nak check in tak der bilik dah....


Kalau next time nak pergi amik la bilik yang mengadap laut. Mesti syiok!!!!!!!!!!! Forsure boleh memancing daripada balkoni bilik jer.


Perodua Sales - Putrajaya Staff Trip

Last year Perodua buat trip ke Damai Laut. Trip kali nie ke Port Dickson 2hari 1 malam. Pagi Sabtu (7 Nov 09) kami kenala ikut hubbie ke tempat kerja coz kami stay kat Bangsar then Showroom hubbie kat Putrajaya. Tak kan nak suruh hubby patah balik kan? Biasanya trip or apa jer yg berkaitan dengan "vacation" kanak-kanak la paling excited. Aqeela suka sangat sampai sanggup batalkan penyertaan dalam acara pakaian beragam di Konsert sekolah malam 7 November hari tu.

Well kali ni trip pergi sendiri-sendiri. Tiada konvoi macam last year. Entah hubbie ikut jalan mana me tak tau la. Me bab jalan memang fail. On the way me nampak syurga kain so me pun ajakla hubbie singgah. sempat juga sambar kain cotton. Tapi lum tau nak buat apa. Nasib baik juga la waktu tu dah pukul 12.30 kalau tidak mau me round satu kedai ke satu kedai.

Kami sampai PD pukul 1.15pm dan mengikut rakan-rakan hubbie yang lain dah boleh check in. So kami pun terus check in malang sungguh service Hotel tersebut tak macam hotel 5 bintang yang sepatutnya.Muka bengang hubbie dan Aqeela masa tunggu untuk dapatkan kunci bilik

Pemandangan dalam bilik

Pemandangan dari bilik yang kami nginap untuk malam itu



Oleh kerana tiada aktiviti yang di sediakan maka Aqeela berendam di kolam renang aje la. Itupun dia tak puas berendam. Papa dia sibuk suruh dia naik cepat sebab kena berkumpul kat lobby kul 7.30 untuk gi makan malam.


 

Made by Lena