Monday, June 29, 2009

Hari Ibu bapa dan Guru

Last week kami gi sekolah Aqeela amik "report card". Waktu mengambil report card kat sekolah Aqeela bermula dari pukul 7:30 pagi hingga 10:30 pagi. Macam biasa pagi tu kami hantar Aqeela ke sekolah dan terus amik giliran untuk amik report card. Masa tunggu giliran tu terdetik di hati bila tenggok kad laporan dia orang. Wow! dah canggih buku laporan kemajuan sekarang. Masa kita sekolah dulu cuma guna kad jer. "Zaman dah berubah, Dunia dah maju..."

Nie la Buku laporan kemajuan Aqeela. Covernya, plastik keras yang kalis air. Manakala dalamnya menggunakan plastik seperti clear holder yang kita simpan sijil-sijil kita tuuu.


Isi di dalam di print tak macam kita sekolah dulu guna pen merah dan biru. Kalau ada kertas tak lulus alamat "MERAH" tulisan dalam buku laporan tu.

Ini cuma butiran peribadi Aqeela jer.... Keputusannya biar la "Rahsia". he!he!

Sebagai ibu yang sentiasa menemaninya buat homework, me rasa puas hati dengan pencapaiannya. Masih panjang laluan yang harus Aqeela tempohi. Ini baru darjah satu kan? Tanggungjawab juga semakin mencabar. Kena banyak bertoleransi dengan dia. Me tak boleh berpuas hati sangat dengan apa yang dia perolehi hari ini kerana yang lebih mencabar menanti dia di hadapan. Iyala nama pun kanak-kanak dalam ingatan hanya ingat enjoy jer (tv dan main).

Selama nie pun me memang tak pernah desak dia baca buku. Jadual hariannya agak padat maklumla sekolah cina, habis sekolah pukul 4.00 tentu dia keletihan kan? Cuma me selalu pastikan yang dia siapkan homework. Mesti punya waktu untuk dia bersantai main games dan tengok tv. Tak nak biarkan dia rasa alam persekolahan nie membosankan.


Wednesday, June 24, 2009

Extra Giveaway from Tote Boutique

Wow! English Rose tote bag, cantiknyer....

Cik As begitu bermurah hati menambah hadiah giveaway yang di anjurkan sebelum nie. Kalau sebelum nie "nEffie's telekung Bag" sebagai hadiahnya. Kali nie "English rose tote" pula menjadi habuan kepada sesiapa yang dipilih secara random daripada RANDOM.ORG. Kira nasib dan rezeki juga la yer.

Mari mari mari.... kita terjah ke Tote Boutique untuk menimbunkan lagi penyertaan. Bila penyertaan semakin bertimbun pasti Cik As tambah lagi hadiah. Wakaka, Cik As silala tambah lagi hadiah.

Inila beg nyer........ Cantik bukan? Bagi peminat gaya-gaya english nie jangan dok makan hati tengok beg nie. Terjah jer ke Tote Boutique. Bukan kena bayar pun just joint Giveaway nie.

Monday, June 22, 2009

Fadhilat Bulan Rejab

Masa begitu mencemburui kita. Pejam celik dah nak sampai ke bulan Rejab. Sempena menyambut kedatangan bulan REJAB(1 Rejab 1430) pada 24 June 2009 ini me nak kongsi sedikit info bersama-sama dengan rakan-rakan sekalian. Moga kita dapat menambahkan amal-ibadat kita pada bulan yang sangat di muliakan di dalam Islam.


Amalan terbaik di dalam bulan Rejab ini ialah berpuasa. Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:-

Rasullullah s.a.w. bersabda;


"Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti puasa 40 tahun dan di beri minum air dari syurga."

"Puasa 1 hari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya (sepanjang umurnya)”

"Puasa 3 hari dalam bulan Rejab, dijadikan parit yang panjang yang menghalangkan dia ke Neraka (panjangnya setahun perjalanan)"


"Sesiapa berpuasa 3 hari ada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga)seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran dinaikkan ke langit) 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan,70 hajat ketika berlalu di atas titi Siratalmustaqim."


"Puasa 4 hari dalam bulan Rejab akan diafiatkan dia daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar, dan daripada fitnah dajal pada hari Kiamat."


"Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur."


"Puasa 6 hari pada bulan Rejab, keluar dari kubur bercahaya mukanya."


"Puasa 7 hari dalam bulan Rejab akan ditutup daripadanya 7 pintu Neraka."


"Puasa 8 hari dalam bulan Rejab akan dibuka baginya 8 pintu Syurga."


"Puasa 9 hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu tidak ditolak dia dari masuk Syurga."


"Puasa 10 hari pada bulan Rejab, dijadikan 2 sayap, terbang seperti kilat di atas titian Siratalmustaqim pada hari Kiamat."


"Puasa 10 hari pada bulan Rejab, Allah akan menjadikan baginya hamparan perhentian di titian Siratalmustaqim pada tiap-tiap satu batu."


"Puasa 15 hari pada bulan Rejab adalah sama seperti berpuasa 100,000 tahun."


"Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga,dan akan menjadi orang yang pertama menziarahi Allah didalam Syurga."


"Puasa 19 hari pada bulan Rejab akan dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam."


"Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggal daripda umurnya (pembaharuan umur)."


"Puasa bulan Rejab, wajib baginya diampunkan dosanya yang lalu, dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal dan terlepas dari dahaga pada hari Kiamat."


"Puasa pada awal Rejab, pertengahan dan akhirnya seperti berpuasa sebulan pahalanya"

"Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebuku roti"


"Sesiapa melapangkan kekeruhan, kesusahan dan kepicikan orang Mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus"


"Bulan Rejab Syahrullah (bulan Allah) diampunkan dosa orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah."


Apabila kita meneliti kepelbagaian sumber yang ada di tangan ulama, didapati Rejab ada keistimewaannya tersendiri. Tidak hairanlah inti sari hadis “Rejab bulan Allah, Syaaban bulanku dan Ramadan bulan umatku.”


nota: Pencarian hakikat Rejab sebenarnya bermula dan berakhir dengan kesucian hati kita. Sucikanlan suapan, pakaian dan perbuatan kita. Insya Allah sinar keagungan Rejab mampu menjadi milik kita secara hakikatnya. Sesungguhnya kejayaan kita di Dunia dan Akhirat bergantung sejauh mana kita dapat mentaati perintah Allah S.W.T dan mengukuti jejak langkah yang ditunjuki oleh Baginda Rasul S.A.W.

Friday, June 19, 2009

Ku cuba dan terus mencuba

1st time join gagal, eh! bukan gagal belum ada rezeki. Semua pun bergantung kepada rezeki kan?

Sukernye me join another Giveaway yang di anjurkan oleh Cik As dari "Tote Boutique". Ku cuba dan terus mencuba, mencapai impian, sungguh membakar jiwaku ini untuk memiliki beg ini.


Dah berangan dah.... kalaula ku dapat tentu malatop punya!


Cubala join klick nie dan terus mencuba jangan sesekali mengalah. Bila mencuba sesuatu, sekali kan la dengan niat suka-suka dan untuk memeriahkan giveway nie. So kalau tak dapat kita tak terus kecewa.

zhaneez-craft


Sesungguhnya bila join Giveaway nie sure nak menang kan? Walaupun me tau kebarangkalian untuk menang amatla sukar kerana pasti ramai yang berlumba-lumba untuk memenanginya. Namun me tetap mau join juga. Me kena yakin bahawasanya suatu ketika nanti pasti me berjaya merangkul "Hadiah Giveaway". Semangat!

Jom...jom....jom... kita heboh heboh bersama-sama kasik happening kat sini http://zhaneez-craft.blogspot.com/


Berkongsi Info

Selama nie ramai ibu bapa yang akan menghabiskan makanan anak-anak kan? Bukan apa sayang membazir apatah lagi makanan kan? Apa kata kita amalkan yang ni pulak, suruh anak-anak pulak menghabiskan makanan kita. Marila sama-sama kita kongsi info berguna ini.

Cara Habiskan Sisa Makanan

Antara Motivasi yang di tulis oleh Dr.Fadhilah Kamsah:-

Masa saya kecik-kecik dulu, mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan…dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah, mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa, mesti ada sikit belen.

Secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu …Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan….belen makanan mak atau abah…

tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan…

kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain…

samada kami perasan atau tidak, so satu hari tu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak

Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri (arwah tok perempuan kami lah sebelah abah)

Mak kata : " Supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak"

dan saya sendiri akui kesannya, makin umur meningkat, hati kita sentiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu

Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu jer la. Namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan, dah ada anak sendiri esok "Jangan sesekali makan lebihan makanan anak"
samalah ceritanya

dan mak kata juga:

"Pagi-pagi Jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua, dia akan SELAWAT 3 X dan berdoa semoga kami selamat pergi dan balik.

dan guru saya pesan:

antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah, mereka-mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka

Solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib. Kalau ada lebih daripada sorang anak, suruh sorang azan dan sorang Qamat, kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat…

Ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang, saya personnally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah magrib dengan mak abah secara praktiknya. Inila yang paling paling paling berkesan sekali. Tak caya try buat, solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib. Dapat semua waktu lagi baik, sangat besar "RAHSIA" dan peranan dapur rupa-rupanya dan jugak solat jamaah walau hanya bagi waktu magrib.

"Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari, tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita"

Just to ambil iktibar untuk mendidik diri dan family. Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu!

So, it ‘ s good if we can remind each other because in Rasulullah ‘ s last sermon, baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others, and those to others again; and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly.

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses.

Do impart this knowledge; you ‘ ll lose nothing. Wallahu A ‘ lam…

Thursday, June 11, 2009

Cuti Sekolah

Cuti sekolah semakin hampir ke penghujung nyer. Activiti cuti sekolah tak ke mana pun. Kami sekeluarga balik kampung hubbie, Kg Kuala Masai, JB. Cadangan kami pada awalnyer nak pi vacation celebrate our 8th Annivesary. But then me rasa dan fikir nyer fikir daripada spend utk vacation ada la baik jenguk orang tua di kampung kan? Sian my hubbie jarang balik kg jenguk mak abah dan adik beradiknyer. Me hari-hari jumpa mak dan abah. So bagi chance laaa....

Ramai gak antara kita yang rasa bila nak balik rumah mertua tu macam berat jer kan? Adatla tu. Ramai rasa mertua tak sama macam ibu bapa sendiri kan. For me sama jer just love them the way me love my parent. Mak mertua kuat membebel? Biasala nama pun mak kan? Oleh kerana my mum pun kuat membebel so me tak rasa heavy sangat la bebelan mertua. Cuma satu jer walaupun dah 8 tahun kawin bila balik kampung still rasa kekok bab nak masak-masak nie. Iyala selera kita tak sama ngan selera dia orang kan. So selalunyer MIL atau ipar duai je yang masak. Nie jer yang buat me rasa tak sedap hati laaa. Lain-lain ok jer la.

Activiti kat kampung kali nie pi kenduri kawin dan next day kami pi mandi-manda di tepi pantai. Kalau hubby plan awal-awal ngan adik beradik nyer sure seronok kami berpicnic. The more the meriah gitu kan? Apa pun at least kami dah tunaikan keinginan Aqeela untuk bercuti.



Inila destinasi percutian kami


Walaupun destinasi percutian berada dalam negeri yang sama, namun perjalanan mengambil masa macam KL ke Port dickson gak. Pemandangan sepanjang perjalanan begitu menenangkan fikiran.

Sampai je kami terus buka bekalan sudah kelaparan gamaknya. Manakala anak-anak dah terlampau teruja terus nak berendam. Sayang sekali hanya MIL, SIL dan anak-anak dia jer ikut serta. Maklumla picnic yang tidak di rancang betul-betul. Cuti cuma budak sekolah jer kan. Kalau tidak dengan anak sedara hubbie yang ramai serta adik beradik nyer yang 5 orang lagi berkumpul sure gamat jadiknya.

Inila aksi-aksi anak dan anak sedara ku. Nama pun kanak-kanak walaupun cuaca panas terik mereka seronok bermain laut. Tak di hiraukan panas terik yang boleh menyebabkan kulit mereka kena "sun burn". Bagi mereka yang penting enjoy.

Hubbie memang suka ambil gambar pemandangan. Gambar pokok, gambar pasir, gambar laut macam-macam la. Nasib baik la sekarang Kamera digital kan, kalau dulu mau bergulung-gulung kodak nak kena beli coz dia main snap sesuka hatinya saja. Me pun suka sangat tengok pemandangan laut nie. Luas, tenang hilang semua masalah kejap.

Well Johor ada banyak tempat yang menarik untuk di lawati. May be next time boleh gi tempat lain pulak la.

 

Made by Lena