Friday, October 14, 2011

Al-Kisah Nursing Coverku


Nursing Cover.... amende tu? Untuk ibu-ibu yang BF sure tau pasal nursing cover nie. Al-kisahnya memang terdapat banyak di internet dan butik-butik BF.

Oleh sebab saya juga antara ibu-ibu menyusukan, maka saya rasa saya perlukan ini.

Macam saya yang ada skil menjahit sikit-sikit nie ce cubalah gunakan skill yang tak seberapa tu untuk menjahit NC nie. So, apa lagi minta tolong cik google lagi laa.... ada banyak tau tutorial nursing cover nie. Pilihlah yang mana rasa senang nak ikut yer!
Nah! amik ko sekali buat sampai dua.

Bergunakah NC ku ini? Bergunala juga but not fully use. Untuk bayi-bayi yang tak macam Aeilhan mungkin fully use la. As for me hu!hu! kena cari Nursing Room jugak. Si tenit ini tak mau berada di dalam NC nie   ๏̯͡๏ and me also tak berani nak NIP walaupun Aeilhan sudah 9 bulan :-(

Kongsi Resepi - Biskut Snow Almond


Ni cerita raya ok! bukan raya tahun nie dan bukan juga raya tahun lepas. Raya yang sentiasa ada..... He!he! biskut raya. Bila tiba raya jer muncullah pelbagai macam biskut. Pelbagai nama, bentuk dan rupa ya!. Masa AF tengah gah habis nama-nama pelajar dijadikan inspirasi untuk menamakan biskut-biskut raya nie

Well! dah terbabas la pulok! saya just nak share resepi nie terBAIK punyer......

Google dari tenet jumpa kat sini

Bahan-bahan A :
225gm butter (saya guna 250gm sbb satu ketul butter tu ada 250gm. Org malas nak kuarkan yg beberapa gm tu ^_^)
100gm gula kaster (saya tak tambah gula biaq tawar jgn manis)
1/2 sudu teh esen kopi
1 biji kuning telur
1/2 sudu besar lemak sayur

Bahan-bahan B:
200gm tepung gandum
50gm nestum dikisar halus
2 sudu besar coffemate
70gm tepung ubi
40gm badam kisar

bahan hiasan : coklat masakan dan serbuk roti (kalau suka badam yang dkisar kasar)

Cara-caranya:
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan kuning telur dan esen kopi
Satukan bahan-bahan B, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter
semasa menguli saya dapati adunan ini lembik. Terdetik di hati alamak resepi nie macam tipu jer :(
Ops! rupa-rupanya saya lupa yang tadi saya guna butter terlebih sudah kan!
So kenalah saya tambah tepung sikit....

Biskut nie memang masuk lah dengan tekak kami adik-beradik.... nampaknya biskut ni akan menjadi biskut resmi ler sehingga kami jumpa resepi lain yang terBAIK punyer.

Terlupa nak snap masa tengah godang banyaknyer. Dah tinggal cinonet nie baru teringat.

Ce cuba la yer kengkawan. Gerenti BEST punyer.

 

Made by Lena