Wednesday, September 29, 2010

Sewing Pattern

Salam,

Patern ini dah beli lama, dalam bulan April. Beli dari blog ImPianIna. Aqeela semakin membesar jadi dah tibalah masanya untuk menukar koleksi baju tidur yang dia ada. Lagipun nak sambut raya kan so kenalah buat baju tidur baru untuk dia (projek bulan puasa nie).

Oleh itu barulah pattern ini saya keluarkan daripada kotak ajaib untuk memulakan operasi menjahit. Ini kali pertama saya menggunakan patern yang sedia ada untuk menjahit baju Aqeela. Ini adalah download pattern. Maka kerjanya agak renyah sedikit pada awal pembikinan baju ini.

Pertama sekali kena cantum-cantumkan patern dari kertas A4 menjadi satu pola yang lengkap. Oleh kerana saya tidak membaca arahan mencantum patern dengan teliti maka terdapat sedikit kesilapan dalam mencantum kertas-kertas A4 ini di mana saya mendapat pola patern yg lengkap tetapi ada bahagian-bahagian yang lari daripada margin. Apa nak buat salah sendiri tak baca arahan dengan betul.

Ini adalah patern asal :-

Nampak terletak dan cantik jer di pakai oleh si pemakai.

Inilah pulak hasil kerja saya :-
Saya potong pola ukuran mengikut saiz umur Aqeela tanpa membuat sebarang "adjustment" berkenaan dengan ukuran sebenar Aqeela. Nampaknya saya tidak boleh ikut 100% saiz pola yang disediakan. Bahagian kelengkang seluar dan lubang lengan agak sempit. Makanya baju tidur Aqeela yang berikutnya saya terpaksa melukis pola sendiri.

Ini satu lagi patern yang saya beli dari ImPianIna. Masih dalam kotak ajaib tak tau bila pulak nak guna pattern nie coz saiz patern nie totally lari daripada saiz Aqeela.

 

Made by Lena