Friday, October 24, 2008

Baju Kurung Hani

Ini 2nd time jahit baju anak dara orang. Selalu jahit baju untuk Qeela jer. Masa nak potong kain seram jer takut tu berlebih2 pulak. Sampai terpaksa minta empunya hantar baju contoh untuk guide bahagian leher. Hehe..

Hani bergaya dengan baju kurung yg di jahit oleh aunti iena yer!!!! Cute tak?

Ibu Hani puas hati tak ngan hasil jahitan ku ini? Nanti bagi pose model ngan baju tidur nyer yer!

Thursday, October 16, 2008

Beraya lagi?



4 Syawal berakhirnya aktiviti kunjung mengunjung sanak sedara di JB. Tunggu tahun depan la pulak. Hari ini kami pulang ke KL. On the way will fetch my parents kat Melaka Sentral then gi beraya ke rumah sedara di Melaka pulak.

nie rumah my granny (mom to my mother)


Dari kiri Me, Abah, mak, Aqeela and nek yang (moyang) hubbie jadi cameraman nasibla tak der gambar dia

entah apa yg di bisikkan oleh nek yang kat cicit sulung dia


pas beraya rumah nenek me gi rumah kakak dan abang abah. Bertolak balik ke KL dalam pukul 6.30petang. Maka tamatlah ceritera raya 2008 ku. Hehe pas ni rumah kawan2 kat KL pulak agaknyer la.

Wednesday, October 15, 2008

Lagi ceritera raya



Banyak betul cerita raya ku. Raya ketiga kami beraya di rumah kawan-kawan sekolah Hubbie. Caya tak dia orang ni berkawan dari sekolah rendah lagi. Dahsyat yer still boleh keep in touch. By the way tahun nie tak dapat kumpul ramai2 macam 2 tahun sudah. Kebanyakkan dah mula kerja hari tu.



Inilah geng-geng hubie yg berjaya dikumpulkan utk kali nie


Then sempat lagi beraya ke rumah Chik Pah ( adik MIL gak)



MIL and Chik pah nampak keletihan kan??

Cerita Raya Lagi


Raya pertama dah jadi kebiasan kami stay kat rumah jer. FIL tunggu anak2 menantu, cucu serta sedara mara datang bertandang. Sayang gambar raya pertama tiada.

So raya kedua penuh ngan aktiviti bertandang ke rumah saudara mara.

Dalam perjalanan


Rumah pertama yg dituju - Rumah Pak Oteh (sepupu my MIL)


Rumah ke2 - rumah Mak oteh (kak ipar my FIL) gambar gelap sikit

rumah ke3-sepupu MIL


Ni antara pemandangan luar rumah ke3 yg kami kunjungi yg memikat hatiku. Landscap ni dibuat sendiri oleh pemilik rumah. Creative kan?

Rumah ke4 - Rumah Busu (my MIL nyer adik bongsu laa)

Lastly visitation activiti terhenti di rumah Eldest sis in law. Tak yah gambar la coz semua dah posing baiknyer zzz!zzz! letih wooo

Cerita Raya 2008

Tahun ni turn beraya di Kampung hubbie. Ada turn gak tu eventhough me tinggal selang beberapa pintu jer ngan my family. Dah sign agreement dah sebelum kawin lagi. Iyala hari raya tak sama dengan hari-hari biasa.

Anyway my family query gak even 1st raya kat KL pas Solat atau paling tidak pun 2nd raya dah bertolak ke JB so memang every year we all stay lama kat JB. Siapa nak jawab???? Actually me everyday jumpa mak, abah & adik beradik kan? So me kena faham situasi hubbie gak. Lagipun we all balik JB setahun boleh di kira ngan jari so raya wajib balik kg no matter how.

Ikut plan nak bertolak selepas sahur but tau jer la byk benda tak settle. So me kemas rumah asal kemas jer tak hias pun memang every year tak hias pun rumah. Iyala kita org selalu ada kat kampung a week. Aqeela bangun jer terus membebel bila nak balik kampung. Dia excited sangat, tapi papanya masih tidur. Itu yang asyik membebel jer. Me saja jer biarkan hubbie tidur sebab malamnya we gi bazaar ramadhan kat Jalan TAR. Kul 4.30pagi baru balik that y biar hubbie tidur sebab dia kan nak drive long journey so need a good nap.

At last pukul 12.00 tengah hari baru bertolak. Nasib baik jalan clear tak byk kenderaan. On the way me query kat hubbie sebab MIL tak de lak calling2 tanya bila nak bertolak balik selalu MIL or my youngest BIL asyik dok sms tanya ada kat mana? dah sampai mana?nie senyap jer!!! Jeng!Jeng! Nape ekk??? Kami sampai Kampung Kuala Masai JB dalam pukul 4.00pm. Sampai-sampai as usual my Eldest SIL dah ada dah. Hehe yg best nyer kerja semua dah settle. Teruk tul aku ni kan? Actually selalu balik pun tak banyak yang me tolong. Tolong apa yang patut jer. Hubbie sempat gak sambung tidur sebelum berbuka bersama familynya. Kelima-lima adik beradik hubbie ada bersama berbuka cuma seorang je sebab bertugas. As usual FIL buat sikit kenduri just among the family.

Inilah kampung tanah tumpahnya darah hubbie ku

Pemandangan laluan ke rumah hubbie

Pemandangan dari jambatan berdekatan dengan rumah

Biskut Raya

Tahun ni tak tau kenapa banyak projek raya terbengkalai. Actually me memang ada habbit buat kerja las minit. las minit pasti ku pulun sampai siap tak tidur pun sanggup. Tapi this time entah knp????Hehe
Ini antara biskut yang sempat ku buat
My Favourite Cookies - Tart
Nie Coklat chips jer la...Actually namanyer unik sikit

Coklat Rice


Almond London also one of my favourite and requested by Aqeela
Opps!!! semua ni me buat ngan Aqeela. Ada talent dah nak ambil alih kerja mama dia. Tak lama lagi me boleh pencenla. Order jer !!!






Friday, October 10, 2008

Aqeela Looks like Mama or Papa?


HAHA... I always say Aqeela looks like PAPA.

MyHeritage: Look-alike Meter - Family name history - Family reunion

Thursday, October 9, 2008

Tagged by Sheila

First time... I've been tagged!!! By whom? Sheila

From A to Z.....here goes:

A. Attached or single? Attached to Ab Shukor Mohamad

B. Best friend(s)? My dearie hubby, my daughter, my family, my friends and many more... but to share something personnally only one

C. Cake or pie? Chocalate cake

D. Day of choice? of Course Saturday, Sunday and Holiday no need to go to work

E. Essential item? my purse

F. Favorite color? Purple

G. Gummy Bears or Worms? Gummy Bears

H. Hometown? Bangsar jer

I. Favorite indulgence? Sewing, reading novel cintan cintun gitutuuu

J. January or July? July (The month where I be a mother to My Princess Aqeela)

K. Kids? Actually I have 2 princesss (2nd one dipinjamkan for only 17 days)

L. Life isn't complete without? Aqeela and my family

M. Marriage date? 2 June 2001

N. Number of brothers/sisters? 4 brothers, 1 sister

O. Oranges or Apples? Apple

P. Phobias? Height

Q. Quotes? Something nice for someone special...

R. Reasons to smile? Telatah Aqeela (play alone and talk alone)

S. Season of choice? Spring, Autumn, Falls & winter no experience so no choice

T. Tag 5 people? Hmmm! tagg who????

U. Unknown fact about me? not sure coz unknown fact but I loves sharing and makes people happy

V. Vegetable? Loves veges

W. Worst habit? hmmm... now loves to buy materials (tak tau bila nak jahit dan nak buat apa)

X. X-ray or Ultrasound? Ultrasound mostly those are the time to find out the progress of my baby

Z. Zodiac sign? Scorpio

HANDBAG PLANET ARE GIVING AWAY A FREE HANDBAG


Hi Gals,

Handbag Planet are giving away a free handbag every hour for 24 hours on the day of the launch.
After signing-up just follow the step.
You can choose the handbag you would like to win.
There's absolutely free.
So simple!
Just give a try!!!! Who knows???? It might be your luck!!!
 

Made by Lena