Friday, August 21, 2009

Jom tambah Amal Ibadah


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Ramadhan muncul lagi. Bersyukur ke hadrat Illahi kerana dengan limpah kurnia daripada NYA sekali lagi kita berkesempatan dan di beri peluang untuk merebut ganjaran yang telah disediakanNya.

Syukur, kepada Allah SWT dengan izin NYA, kita mengecapi nikmat iman dan Islam
Syukur, Allah mengurniakan kita satu bulan yang penuh barakah
Syukur, Allah jadikan padanya satu malam yang lebih baik dari 1000 bulan
Syukur, Allah naungi kita dengan RAHMAT dan HIDAYAHNYA
Syukur, Allah pertemukan lagi kita dengan bulan yang mulia ini
RAMADHAN AL-MUBARAK

ALHAMDULILLAH

Saya mengambil peluang ini untuk mengucapkan kepada seluruh umat Islam umumya dan pembaca blog saya khususnya, Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1430H. Semoga Ramadhan tahun ini membawa lebih keberkatan, kedamaian, dan kesejahteraan ke dalam hati kita semua.

Semoga Ramadhan kali ini dapat mengekalkan diri kita untuk menjadi golongan orang² yang muttaqin ( memiliki hubungan yang rapat dengan Allah S.W.T)

Amin.

KELEBIHAN BULAN RAMADHAN

1. Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yang telah meninggal dunia terlepas dari siksa kubur)
2. Bulan penuh keberkatan
3. Di malamnya ada lebih baik daripada 1000 bulan
4. Amalan solat sunat menyamai dengan solat fardhu
5. Manakala solat fardhu mendapat 70 kali ganda
6. Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga
7. Bulan menambah rezeki
8. Bulan keampunan:
- Doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa
- 10 hari pertama adalah mulanya Rahmat
- 10 hari pertengahan, pengampunan
- 10 hari terakhir, kemerdekaan api neraka

AMALAN-AMALAN DI BULAN RAMADHAN

1. Niat puasa sebulan pada permulaan Ramadhan
2. Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al-Kahfi supaya dapat bangun malam
3. Berazam menunaikan Terawih
4. Bertadarus
5. sahur di waktu akhir
6. Kurangkan tidur
7. Tunaikan Solat Dhuha
8. Jaga pacaindera
9. berbuat baik kepada ibu bapa
10. Hadiri majlis ilmu
11. Elakkan berbelanja berlebihan
12. Tingkatkan kesabaran
13. Banyakkan selawat, istighfar, bertasbih
14. Mengeluarkan zakat fitrah

** Banyak lagi amalan-amalan yang boleh kita buat untuk tingkatkan Amal ibadah kita. Buatlah sebarapa banyak yang kita mampu.

Thursday, August 13, 2009

Tawaran Hebat Hanya di RAMADHAN

Bulan Ramadhan hampir tiba, kalau lihat sekeliling kita terlalu banyak gedung-gedung membeli belah membuat jualan hebat.Sana sales sini sales bersempena dengan Aidilfitri yang bakal menjelma. Bahkan ramai antara kita dari awal bulan Rejab lagi dah sibuk cari kain untuk hantar ke tukang jahit kan? Iyala kalau time cam gini memang dah tak der lagi tukang jahit yang nak terima kain tempahan lagi dah.

Bulan nie (RAMADHAN) memang ada banyak betul aktivitinyer kan? Tak caya tengok la awal ramadhan nanti kawasan Jalan TAR sure sesak giler. Sibuk ngan bazaar-bazaar ramadhan. Apapun yang kita lakukan biarla berpada-pada yer. Okla me nak kongsi TAWARAN YANG PALING HANGAT SEKALI sempena bulan yang mulia ini.


Harap kita sama-sama dapat mengejar tawaran ini yang hanya datang setahun sekali. Kalau sales setahun berkali-kali kan?

** Actually nie email daripada seorang sahabat. Tawaran yang menarik harus dikongsi bersama kan?

Wednesday, August 5, 2009

Nur Kasih

Kengkawan pernah tak tengok Nur Kasih?

Me layan cerita nie secara kebetulan masa dok main-main tukar channel. Masa tu episod yang ke 3 pas tu me dok set kat mind mesti ikut drama siri ni. By the way ngan kerja dan activiti yang lain me sudah terlupa dan ketinggalan episod-episod seterusnya. Entah macam mana minggu lepas my sis suruh me google drama nie. Me pun google la dan layan ke semua episod. Rasa emosional tu terlebih2 lak bila tgk cite ni. Leleh jer air mata nie nak-nak bila tonton bab Nur Amina tu.

Antara dialog yang begitu bermakna.

“Adam dan Aidil tak sama. Kalau kita berikan air pada pokok yang ini, berbunga. Kalau disiram banyak mana pada pokok yang satu lagi tu, takkan berbunga, bang. Malah jadi layu. Sebab dia perlukan tanah kering untuk hidup subur. Dia perlukan matahari, tapi kita beri air, bang…” (Hajjah Khadijah)

Yup setiap anak punyai karektor yang berbeza. Sebagai ibu bapa memang mencabar sungguh tanggungjawab kita untuk kita mendidik setiap anak-anak kita kan? Cerita nie beri kesedaran bahawasanya kita perlu peka dan punya pendekatan yang berbeza untuk mendidik setiap anak-anak.

Juga yang ini:-

"but I've left Islam for a very long time"

"but Islam will never leave you, come with me my son"


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Drama tentang cinta dan keluarga juga unsur kefahaman islam. Ahh! tak sabar nak tunggu episod seterusnya. Kalaula ada novel nie sure aku sambar dulu.

Sunday, August 2, 2009

Seharusnya

Seharusnya atau sepatutnya entry ini me masukkan lama dulu. Kiranya nie dah basi ler yer! Ni cerita besday my doter. Aqeela request nak cup cake untuk besday dia. Nak bagi kat kengkawan kat sekolah. Selalunya me buat kek coklat untuk dia. Mungkin sebab teruja ngan dekorasi cup cake yang me selalu google kat internet buatkan dia teringin.

As a mother payah gak la nak penuhi keinginannya sebab me tak pernah buat cup cake sebelum nie. Keinginan untuk mempelajari ilmu menghias cup cake ngan Kak Jun tak kesampaian hari tu atas sebab yang tak dapat dielakkan. Walaubagaimanapun me usahakan untuk penuhi permintaan Aqeela.

Setelah puas google resepi dan dekorasi cup cake kat internet inilah hasilnya........




Nie antara dekorasi yang me buat. Sungguh tidak kreatif, just simple decoration jer. Ops! by the way yang nie bukan untuk classmate dan teacher class Aqeela. Foto Cup Cake untuk classmate dan teachers Aqeela tak tau kat mana me save. Nie Cup cake yang me decorate sehari selepas besday Aqeela. Me cuma buat decorasi aje. Kek nyer my sis buat. Anyway dekorasi cup cake Aqeela lebih kurang macam nie juga.

Me kena cari masa yang sesuai untuk mempelajari ilmu dekorasi nie.

PERMATA HATI - GIVEAWAY



Cantik kan Tote Bag nie? Hah! kalau ada yang berhajat ngan tote bag nie, silalah singgah ke rumah Cik As. Beg nie "PERCUMA" tau, tapi ada syaratnya untuk dapatkan secara percuma. Syaratnyer mudah jer cuma join "Giveaway yang di anjurkan. Kalau tak nak join, order jer ngan Cik As tapi tu bukan Free yer!!

Cik As sekali lagi menganjurkan "Giveaway". Kali nie giveaway nie diberi nama "PERMATA HATI". Hasil kreativiti Cik As selalunya tidak menghampakan. Me pasti semua pelanggan-pelanggan Cik As sungguh berpuas hati dengan Tote bag yang ditempah di TOTE BOUTIQUE.

Jom kita heboh-hebohkan "Giveaway" nie. Yang percuma sapa tak nak kan? Mesti ramai yang nak. So tunggu apa lagi jom klick sini

 

Made by Lena