Friday, October 14, 2011

Kongsi Resepi - Biskut Snow Almond


Ni cerita raya ok! bukan raya tahun nie dan bukan juga raya tahun lepas. Raya yang sentiasa ada..... He!he! biskut raya. Bila tiba raya jer muncullah pelbagai macam biskut. Pelbagai nama, bentuk dan rupa ya!. Masa AF tengah gah habis nama-nama pelajar dijadikan inspirasi untuk menamakan biskut-biskut raya nie

Well! dah terbabas la pulok! saya just nak share resepi nie terBAIK punyer......

Google dari tenet jumpa kat sini

Bahan-bahan A :
225gm butter (saya guna 250gm sbb satu ketul butter tu ada 250gm. Org malas nak kuarkan yg beberapa gm tu ^_^)
100gm gula kaster (saya tak tambah gula biaq tawar jgn manis)
1/2 sudu teh esen kopi
1 biji kuning telur
1/2 sudu besar lemak sayur

Bahan-bahan B:
200gm tepung gandum
50gm nestum dikisar halus
2 sudu besar coffemate
70gm tepung ubi
40gm badam kisar

bahan hiasan : coklat masakan dan serbuk roti (kalau suka badam yang dkisar kasar)

Cara-caranya:
Pukul butter dan gula hingga kembang
Masukkan kuning telur dan esen kopi
Satukan bahan-bahan B, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter
semasa menguli saya dapati adunan ini lembik. Terdetik di hati alamak resepi nie macam tipu jer :(
Ops! rupa-rupanya saya lupa yang tadi saya guna butter terlebih sudah kan!
So kenalah saya tambah tepung sikit....

Biskut nie memang masuk lah dengan tekak kami adik-beradik.... nampaknya biskut ni akan menjadi biskut resmi ler sehingga kami jumpa resepi lain yang terBAIK punyer.

Terlupa nak snap masa tengah godang banyaknyer. Dah tinggal cinonet nie baru teringat.

Ce cuba la yer kengkawan. Gerenti BEST punyer.

4 comments:

Anonymous said...

Hi there would you mind letting me know which
web host you're using? I've loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
Can you recommend a good web hosting provider at a honest price?

Cheers, I appreciate it!

my weblog: physical therapy schools in florida

Anonymous said...

I tend not to create a leave a response, however I read some of the remarks here
"Kongsi Resepi - Biskut Snow Almond". I do have some questions for you
if you tend not to mind. Could it be just
me or do a few of the remarks look like they are left by brain
dead individuals? :-P And, if you are posting at additional
places, I would like to follow anything new you have to post.

Could you post a list of every one of all your shared sites like your
twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

My site ... las vegas golf school vacation

Anonymous said...

I like reading a post that can make men and women think.
Also, thanks for allowing for me to comment!


Check out my web site: Muscle Spasms In Hand

Anonymous said...

Hi mates, its impressive article on the topic of tutoringand entirely defined,
keep it up all the time.

Also visit my webpage - physical therapy degrees in san antonio texas

 

Made by Lena