Sunday, July 4, 2010

Surprise yang tidak menjadi

Salam semua,

Semenjak Aqeela berusia 5 tahun saya sudah tidak membuat "Birthday Party" untuk dia lagi. Tidak buat kat rumah di mana saya menjemput kengkawan serta ahli saudara untuk meraikannya. Sudah 3 tahun saya cuma buat Kek serta sediakan goodies pack dan saya hantar ke sekolah agar dia meraikan bersama kawan-kawan sekolahnya. Kemudian kami bertiga akan keluar makan dan bawa dia jalan-jalan.

Kebetulan tahun ini birthday Aqeela jatuh pada hari sabtu. Jadi saya sudah merancang dengan hubbie untuk membuat "Surprise Party" yang tetamunya hanya di kalangan atuk, nenek serta adik beradik saya. Hu!Hu! adik beradik hubbie jauh nun di Selatan (JB). Kalau mereka ada lagilah meriah sebab sebelah hubbie, Aqeela ada ramai sepupu.

Namanya pun hendak buat "Surprise Party" jadi pada awal pagi 3/7/10 saya dan hubbie tidak membuat rutin biasa yang kami selalu buat seperti tahun-tahun yang lepas di mana kami akan peluk dan cium dia sambil mengucapkan Selamat Hari Lahir kepadanya. Bangun pagi itu Aqeela hanya mendiamkan diri sahaja mungkin terasa bahawa kami tidak mempedulikan Hari Lahirnya walhal seawal minggu ini dia sering mengingatkan kami bahawa Hari Lahirnya ialah pada hari Sabtu.

Menjelang tengahari, mak saya datang ke rumah dan wish dia, di ikuti pula oleh bapa saya. Kemudian kami ke rumah mak dan di sana mak udanya pula wish dia. Kemudian di duduk diam sahaja. Mak Uda dia tanya kenapa dia sedih bukan ke hari nie Hari Jadi dia, patutnya dia gembira. Dia diam sahaja.......

Hubbie pulang awal untuk bawa kami keluar meraikan hari lahirnya. Sebelum keluar kami mengemas rumah. Masa tu la hubbie rasa kesian kat dia so hubbie pun suruhlah saya bagi hadiah yang kami beli kat dia. Saya tak bagi terus tapi saya letakkan hadiah tu di atas rak baju dia dan saya suruh dia susun bajunya yang telah saya lipat. Beberapa minit kemudian barula kami dengar suara ceria dia berlari mendapatkan kami untuk mengucapkan terima kasih. Itu aje la surprise saya yang menjadi pada hari itu.

Then kami keluar makan kat Secret Recipe (favorite place Aqeela). Dan akhirnya surprise party yang saya rancangkan tidak menjadi. Hu!hu! saya rancang nak beli kek dan sate then siapkan semua kat rumah tanpa Aqeela. Lepas semua siap saya akan suruh adik dan tetamu kami bawa Aqeela ke rumah tapi tak menjadi sebab hubbie tak mau buat dia sedih di hari lahirnya dengan meninggalkan dia bersama keluarga saya.

So inilah surprise yang tak jadi surprise lagi....

Ini menu kami bertiga di Secret Recipe. Menu Aqeela pada Hari Istimewa dia ialah Curry Seafood laksa. Selalu Aqeela akan order Spaghetti atau macaroni cheese.

Nie menu wajib hubby

Menu saya - "Thai Fried Rice" yang penuh dengan udang.


Ini menu untuk "Surprise party" yang tak menjadi:

Sate Ayam, daging dan perut dari Sate Kajang Haji Samuri.

Kek birthday Aqeela "Secret Recipe Chocolate Indulgence". 1st time beli kek birthday untuk Aqeela. Selama 7 tahun yang lepas kek harijadi saya buat sendiri. Sekali sahaja waktu dia meraikan Hari lahir yang ke 3, Pak Long hadiahkan kek nombor 3 untuk nya.

Acara di mulakan dengan bacaan doa makan oleh birthday girl dan doa selamat oleh hubbie.


Berdoa dulu sebelum meniup lilin.

Acara potong kek. Semua menanti kek nie. Sedap!

Nota kaki:
1. Terima kasih kat mak sebab tolong saya kemas rumah sebelum jamuan.
2. Terima kasih kat adik saya sebab tolong cuci pinggan mangkuk dan mengemas lepas makan-makan.
3. Ada rasa terkilan sebab Along tak der masa kami makan-makan bila mana semua adik-beradik saya yang lain berkumpul. (Along kerja) tapi of courselah ada ketepikan makanan untuk Along juga.
4. Kalau dapat tahan mak mertua hari tu dan kalau keluarga sebelah hubbie ada lagi meriah


2 comments:

ikiqzana said...

hapi besday aqeela.. semoga menjadi ank yg baik dan solehah.. amin.

aqeelah tua sebulan dari iqbal kan iena..

NORAZLINA YAAKOP said...

Thanks zana, lambat reply. Yup, Aqeela tua sebulan jer ngan Iqbal.

Amin. Moga mereka berdua menjadi anak-anak yang soleh dan solehah.

 

Made by Lena