Monday, May 4, 2009

Tekunnya

Tengokla gelagat my doter nie..... inila pose maut setiap kali dia buat homework. Sebenarnya dia dah keletihan buat homework nie. Maklumla dia study kat Chinese School so homework everyday memang banyak giler. Waktu sekolah habis paling lewat pukul 4.00 petang. Hari isnin dan Khamis ada kokurikulum manakala Selasa dan Rabu pula ada kelas tambahan. Kesian juga kekadang tengok dia keletihan.

Untuk bagi dia semangat that y me kena duduk sebelah dia sampai dia habis homework. Maklumla bebudak kan minda dia masih ke arah bersuka ria, main-main etc. Me tak nak dia rasa bosan zaman persekolahan nie. So sometime kena gak bertolenrasi ngan dia. So me biar dia buat sesuka dia jer. Ikut mana aje yang selesa buat dirinya. Ada meja tulis hadiah daripada atuk dan nenek tapi tak nak di gunakan. Kalau kena time me nak menjahit boleh dia menyelit kat sebelah me nak siapkan homework dia. Masa tu my iron board jadi meja tulis dia la.

Oleh kerana inilah me terpaksa tinggalkan banyak perkara yang menjadi keinginan.
Antaranya:
  1. Me nak join Celebriti Fitness - dah daftar dah but then kena cancel (nasib baik boleh cancel within 3 days). Alasan yang wujud dalam minda kalau me join for sure me balik lewat everyday kan? So bila masa me nak tengok dia buat homework. Since tadika dia tak mahu orang lain ajar dia masa buat homework. So terpaksala me batalkan niat nak join. Maka now badan me bertambah slim melim. Kha!kha!
  2. Bila me menjahit dia menyibuk kat sebelah buat homework. Memang dia tak kacau tapi me rasa kesian pulak kat dia so me tinggalkan jahitan me tu. Concentrate ngan dia sampai la homework dia habis.
Hai macam-macam karenah my doter nie. Ni baru sorang ek? Apa pun me tak der la regret atau rasa terpaksa walaupun kat entry nie me kata me terpaksa tinggalkan banyak keinginan. Keinginan me yang paling utama me ingin berada di sisi dia melalui detik-detik suka duka bersama dia.

Hari nie dia ada exam hopefully dia boleh jawab ngan baik. Good Luck my lil princess.


4 comments:

SyahNur said...

mmg tekun la ur dotter ni.. x pe, w/pun kine kene scarify beberapa perkara, yg penting, anak2 kite dgr kata n rajin belajar.. da la belajar sek cina kan, presure dia lbh skit, so sbg ibu kene la bg semangat skit kan..

NORAZLINA YAAKOP said...

Tekun yer? Coz mama dia kat sebelah tu. Kalau tidak tulis satu huruf rehat 1/2 jam, kekadang boleh hilang sabar di buatnya. Iya la kita ibu-ibu selalu berkorban untuk anak-anak kan? Sure, sentiasa bagi dia semangat.

ikiqzana said...

bagus la iena antar anak sek kat sek cina. dpt bergaul gan bdk2 cina. x la nnti kena buli.
Rajin nyer buat homework. x mcm anak zana, malas nk wat. ada je alasan. maklum la anak lelaki, byk main.

NORAZLINA YAAKOP said...

Itula hubby iena nak sgt anak dia belajar bahasa lain tu yg hantar dia ke sekolah cina.
Rajin? ala bebudak sama je lelaki pompuan. Anak iena tu kalau tak duduk kat sebelah dia tak buat juga homework.

 

Made by Lena