Wednesday, May 20, 2009

Betul ke apa yang ku buat?

Awal bulan hari tu Aqeela ada exam penilaian untuk BM, English and Bahasa Cina. Masa exam penilaian tempoh hari... well me sangat berpuas hati dengan keputusan dia. Sebelum exam penilaian nie me and hubbie ada buat tawaran kat dia if she got all "A" in the exam kami akan beri dia "Rewards". Apa rewards tu? Something yang she really want it. Tungguuuuuuuu

Semalam mula la peperiksaan penggal pertama Aqeela. 1st paper Bahasa Inggeris and Bahasa Cina. Sebagai mak, me rasa me yang dah terover risau takut dia tak boleh jawab. Ya.... selalunya naluri seorang ibu pasti benar kan? Me called dia after school and ask "How is the exam"? Knowing my doter every time me tanya macam mana exam? Always "fine" or 'ok" jawapannya. And the result also flying colours. So sad this time she answer "Mama", susah. I'm so worried.

Petang, masa nak balik ke rumah my mum saja usik dia. Kalau tak dapat "A" tak boleh gi bercuti. Then she ask "Kalau satu paper tak dapat "A" macam mana? My mum said ok tak pe but then me still sakat dia and said if you want your Rewards as deal, all subject must get "A".

Me saja sakat dia tak der intention pun nak presure dia. I really tak sangka that night she cried. Me nampak mata dia berkaca masa tengok jadual waktu. So me pun tanya dia "Are you crying". She said no. Naluri seorang ibu kan? So me slow talk ngan dia tanya why is she crying? Guess what? 100% coz of the exam. Dia kata susah dia tak tau macam mana nak jawab. Me tanya paper English ke Chinese? Both katanya. But worst Chinese. Then she ask me kalau 2 atau 3 salah tak pe ke mama? Me kata it ok. Kalau byk salah? Apa patut ku jawab? Me said tak pe, you already try your best. Of course as a mum you want your kids to score in their exam kan?

Since kindergarden she always score 100% in BM , 1 or silly mistake in BI and Mandarin. Kindergarden main-main jer kan? My ecpectation kat dia memang very high. But bila tengok dia sedih macam tu me rasa bersalah pulak. Apakah dia sedih kerana tidak dapat jawab soalan atau dia sedih tak akan dapat hadiah daripada kami? Hadiah yang kami janjikan memang dia nak sangat-sangat. Bagi papa dia even she score or not she will have it. Me? you dapat apa yang you nak as deal. Betul ke apa yang me buat nie?

Apa pun me dah motivate dia. If cannot score this time still ada next time kan?

2 comments:

ikiqzana said...

iena.. betol la ko buat tu.. ini sume tuk masa depan ank ko gak. dan mendisplinkan dia jugak. ank2 aku pon camtu jugak. ni pon miggu dpn nk exam. penat gak memantau pelajaran dia org....

NORAZLINA YAAKOP said...

zana,
entahla bila nenggok dia nanggis tu sensitif aku lak yg "terlebih sudah"

 

Made by Lena